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感染性胃腸炎に 気を付けます/Viral Gastroenteritis (Stomach flu) Prevention
感染性胃腸炎に 気をつけます。
冬は、温度や 湿度が 低く なります。ノロウイルスや ロタウイルスに かかりやすく なります。
- かかると、 気持ち悪くなって、吐きます。/ 下痢 / おなかが 痛く なります。 /熱が 出ます。
- 赤ちゃんや おとしよりは、とても 具合が 悪く なりやすいです。
次の ことで かかります。
- ウイルスが ついたものを 触りました。
- ウイルスを 吸いました。
- ウイルスが ついている貝を 食べました。
- 井戸の 水を 飲みました。
かからないために、次の ことを してください。
- 石けんで しっかり 手を 洗います。 ※アルコールで 消毒しても だめです。
- 食べものは、85~90℃で 90秒以上 焼いたり、ゆでたり します。
- 料理で 使う道具は、しっかり 洗って、消毒してから 使います。
ウイルスが ついた服を 洗います。
- 塩素系漂白剤を 使います。
漂白剤を 使うと 色が 薄く なります。 - 85℃以上の お湯で 洗います。
※アルコールや 石けんでは ウイルスは なくなりません。
吐いたものや 便(うんち)を 片付けます。
- エプロン、マスク、手袋を します。
- 片付けたところは、乾く前に 0.1%塩素系漂白剤を かけます。
問い合わせ
健康推進課
電話:04-7093-7111
Viral Gastroenteritis (Stomach flu) Prevention
During winter, as temperature drops, it gets colder and dry. Viruses like Norovirus and Rotavirus spreads quickly.
- If infected, you may experience symptoms like: vomiting, diarrhea, stomach pain, and slight fever.
- Babies and the elderly are more prone to illness.
You can get the virus by:
- Touching something infected
- Inhaling the virus
- Eating shellfish infected with virus
- Drinking tap water
Prevention:
- Wash your hands thoroughly with soap.
※Sanitizers alone don’t kill the virus. - Cook the meat of the shellfish it has an internal temperature of between 85 to 95℃ for at least 90 seconds.
- Wash thoroughly and sanitize cooking materials before use.
- Wash the contaminated clothes with chlorine bleach.
※Chlorine bleach causes discoloration. Use with caution. - Wash in hot water (85℃ and above.)
※Alcohol and detergent alone does not kill virus.
When cleaning up vomit or waste (feces):
- Always wear an apron, mask, and gloves.
- Spray the cleaned area with 0.1% chlorine bleach before it dries.
Questions:
Health Promotion Division(Tel:04-7093-7111)